Borderline Persoonlijkheidsstoornis

Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door intense emoties, instabiele relaties en moeite met zelfbeeld en impulscontrole. Mensen met borderline ervaren vaak sterke stemmingswisselingen, een diep gevoel van leegte en angst om in de steek gelaten te worden. Dit kan leiden tot intense relaties, impulsief gedrag en soms zelfdestructieve neigingen.

 

BPS uit zich op verschillende manieren, maar veelvoorkomende kenmerken zijn:

  • Emotionele intensiteit: De gevoelens kunnen extreem zijn en snel wisselen, van diepe vreugde naar intense woede of verdriet. Toch wil dit niet altijd zeggen dat iemand met BPD verleden met heden kan koppelen gezien de eigen zelf vaak niet ontwikkeld is. 
  • Moeite met relaties: wisselende gevoelens over anderen, van idealisering tot afwijzing, wat kan leiden tot instabiele vriendschappen en liefdesrelaties.
  • Angst voor verlating: Er is vaak een intense angst om in de steek gelaten te worden, wat kan leiden tot wanhopige pogingen om dit te voorkomen waaronder het trachten te houden van controle op de ander en het testen of de 'liefde' wel echt is.
  • Impulsief gedrag: Denk hierbij aan overmatig geld uitgeven, riskant rijgedrag, middelenmisbruik,  impulsieve beslissingen in relaties etc.
  • Onstabiel zelfbeeld: Iemand met BPD heeft vaak moeite met het vormen van een stabiele identiteit en heeft daarom ook vaak wisselende gedachten over zichzelf.
  • Zelfbeschadiging of suïcidale gedachten: In sommige gevallen kunnen mensen met BPS zichzelf opzettelijk verwonden of destructieve patronen vertonen.

Leven met borderline kan uitdagend zijn, zowel voor de persoon zelf als voor de omgeving. De sterke emotionele reacties en onzekerheid over relaties kunnen leiden tot misverstanden en conflicten. Tegelijkertijd zijn mensen met borderline vaak gevoelig, intens betrokken en in staat tot diepe verbindingen wanneer ze de juiste ondersteuning krijgen.

Tegenwoordig is BPS is behandelbaar. Therapieën zoals dialectische gedragstherapie (DGT) en cognitieve gedragstherapie (CGT) kunnen helpen bij het reguleren van emoties en het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen. Ook het groeien in emotionele volwassenheid en hierdoor het niet meer verantwoordelijk voelen voor de emoties van anderen of het anderen verantwoordelijk maken voor eigen emoties helpt. 

Meer informatie volgt binnenkort.