· 

Waarom doet een narcist valse beloftes?

Om die vraag te beantwoorden dien je de redenen waarom mensen überhaupt valse beloften doen, te leggen tegen de kenmerken van de persoonlijkheidsstoornis. Dan is de korte versie: omdat het ze iets oplevert en het ze een vorm van controle geeft.

Een belofte over iets ligt in de toekomst, dus beloven is gemakkelijk als het moment nog niet daar is. Als je ervan uitgaat dat het moment dat de belofte dient worden uitgevoerd nooit zal komen dan is die belofte gemakkelijk maken. Over het algemeen zal iemand met een grote mate van emotionele onvolwassenheid slechts één scenario bedenken in de toekomst en daar de belofte op doen.

Een belofte bindt de ander. Denk aan een huwelijksbelofte. Het kan een manier zijn om iemand te controleren op nooit meer weg gaan. Het wordt ingezet om verlatingsangst te sussen (controle en het levert een zekerheid op).

Gezien het manipulatieve karakter van iemand met narcisme weten ze dat je sneller geneigd bent een belofte te geloven dus daarmee kunnen ze leugens kracht bij zetten. Narcisten leven vaak in het moment en zijn gefocust op wat ze nu willen bereiken. Een valse belofte kan hen helpen om direct te krijgen wat ze willen, zonder de intentie of mogelijkheid om de belofte later na te komen.Tenslotte ligt de datum daarvan in de toekomst.

Een narcist hecht veel waarde aan zijn imago. Ze willen bewonderd worden en gezien worden als betrouwbaar, zorgzaam of liefdevol, ook al handelen ze niet zo. Door beloften te maken, kunnen ze een gunstig beeld van zichzelf creëren bij anderen. Wanneer de belofte niet wordt nagekomen, hebben ze vaak excuses of weten ze de schuld op de ander af te schuiven.

Ook willen ze bovenal onafhankelijk zijn en voelen zich ongemakkelijk of beklemd als ze zich aan iemand of iets moeten committeren. Ze willen hun eigen koers bepalen zonder verantwoording te hoeven afleggen. Een belofte kan hen dus in hun ogen binden aan een situatie die ze liever willen vermijden als het moment daar is. Wat op het moment van de belofte strategisch of lonend lijkt, kan later als een last aanvoelen.

Macht geeft een narcist het gevoel van controle, niet alleen over zichzelf maar vooral over anderen. Een belofte maakt de ander afhankelijk van hen, wat hun machtspositie versterkt. Zodra het gevoel bovenkomt dat deze machtspositie wordt bedreigd door de verplichting die een belofte inhoudt, zullen ze snel geneigd zijn deze te breken. Narcisten vinden het cruciaal dat de macht altijd bij henzelf blijft, en als de belofte niet langer in hun voordeel werkt, zullen ze die zonder schuldgevoel verbreken.

Ook heel typisch voor narcisten is dat ze hemel en aarde zullen bewegen om jou de belofte te laten verbreken zodat zij de ‘goede’ blijven in het verhaal. Dit heeft weer te maken met het beschermen van de valse zelf. Zo blijven zij superieur, de redder of het slachtoffer van de ander. Zij hadden zich wel aan de belofte gehouden maar die ander, die ander was echt een narcist om zo zonder empathie de belofte te breken.

Omdat veel van deze mechanismen ook voor de narcist onbewust zijn en kenmerk is de nagenoeg afwezigheid van zelfreflectie kan een narcist dit gerust lezen en denken jaaa dit is exact wat die ander deed waar ik slachtoffer van was. Wat een narcist!

Reactie schrijven

Commentaren: 0