· 

Waarom komt na een leuke tijd bij een narcist altijd een slechte tijd?

De vraag op Quora: Waarom doen (verborgen) narcisten na dagen lang leuk of normaal doen op een van de dagen vreemd alsof jij iets gedaan hebt? Terwijl er geen ruzie discussie of iets is gebeurd?

In mijn boek heb ik hier een heel hoofdstuk aan gewijd en dat heet angst voor emotionele intimiteit. Daarin heb ik vele oorzaken uitgewerkt in voorbeelden. Maar in de kortste samenvatting die ik kan geven is dat als je opgevoed bent zonder emoties en emoties werden altijd afgekeurd of de ouders maakten jou verantwoordelijk voor al hun emoties dan ontwikkel je een afkeer tegen emotionele nabijheid. Dit komt niet alleen bij narcisme voor maar een narcist is wel bang van controle op zijn emoties. Zijn emoties zijn zijn ding en niet voor jou. Emotionele nabijheid staat gelijk aan ‘zwakte’ en triggert twee angsten: de angst voor verzwelging door de ander = jij maakt me verantwoordelijk voor jouw emoties/ wil mij controleren en de angst voor verlating = het verlies van controle. Een narcist redeneert dat als iemand bij hem of haar een emotie op kan roepen, deze macht heeft over hem of haar. Dit omdat als ze andersom bij jou een voorspelbare emotie kunnen oproepen dit voelt als macht en controle. Als er dus een moment van nabijheid is geweest komt vaak kort daarna een moment van afstand of afwijzing. Dit fenomeen staat bekend als de “push-pull” dynamiek. De narcist kan eerst warmte en nabijheid tonen, maar zodra er emotionele intimiteit ontstaat, volgt er vaak een terugtrekking. De nabijheid maakt hen namelijk kwetsbaar, en dat is iets wat ze koste wat het kost willen vermijden. Het is een verdedigingsmechanisme om de illusie van controle te behouden.

Voor de narcist staat emotionele intimiteit gelijk aan het verlies van macht en autonomie. Ze vrezen dat de ander hun emoties zou kunnen beïnvloeden, wat voor hen een bedreiging is voor hun zorgvuldig opgebouwde muur van zelfbescherming. Dit leidt ertoe dat ze zich afsluiten of manipulatieve tactieken inzetten om emotionele afstand te creëren. Ze kunnen bijvoorbeeld plotseling kritiek uiten, zich onverschillig gedragen, of zelfs de ander de schuld geven van hun eigen ongemak. Daarom is het ook nooit mogelijk emotionele intimiteit op te bouwen met iemand met deze mate van emotionele onvolwassenheid.

Reactie schrijven

Commentaren: 0